Kako odabrati savršen dom: Vodič za prvi put kupce

Kupovina prvog doma je uzbudljiv, ali često i zastrašujući proces. Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir, od finansiranja do lokacije i pravnih aspekata. U ovom vodiču, pomoći ćemo vam proći kroz ključne korake kako biste sigurni i informirani ušli u svijet vlasništva nekretnina.

1. Postavljanje budžeta

Prvi korak u kupovini nekretnine je definiranje budžeta. Razmotrite svoje prihode, dugove i troškove života kako biste odredili koliko možete izdvojiti za mjesečne rate hipoteke (ukoliko kupovinu nekretnine obezbjeđujete hipotekarnim kreditom). Preporučljivo je konsultovati se sa finansijskim savjetnikom koji će vam pomoći da jasno procijenite svoju kreditnu sposobnost i objasniti različite opcije finansiranja.

2. Odabir nekretnine

Odabir prave lokacije jedan je od najvažnijih aspekata kupovine nekretnine. Razmislite o svojim trenutnim i budućim potrebama: blizina radnog mjesta, škola, javni prijevoz, trgovine i rekreacijski sadržaji. Pregledajte različita naselja i posjetite ih u različito doba dana kako biste stekli pravi osjećaj za okruženje. Lokacija, kvadratura nekretnine i budžet su odlučujući faktori prilikom kupovine nekretnine, ali svakako trebate uzeti u obzir i sadržaje u blizini, komšiluk, saobraćajnice, buduće regulacione planove i sl.

3. Pregled nekretnine

Prije nego se odlučite za kupovinu, važno je detaljno pregledati nekretninu. Posebice ako se radi o starogradnji, savjetujemo da čak angažirate izvođača radova, stručnjaka iz domena građevine, da detaljno pregleda postojeće stanje i da procjenu o eventualnim troškovima renoviranja.  Detaljno pregledajte podove i zidove, kupatilo, stolariju, instalacije, pa čak i krov i temelje. To će vam pomoći identificirati potencijalne probleme i dodatne troškove koji bi mogli nastati nakon kupovine. Čak i ako se radi o novogradnji, detaljno se raspitajte o investitorima i izvođačima radova, uz pregled referentnih prijašnjih projekata.

4. Pregled dokumentacije

Kupovina nekretnine uključuje mnogo pravne dokumentacije. Savjet je da svakako angažirate agenciju za prometovanje nekretninama, jer ste u tom slučaju potpuno sigurni u kupoprodajni proces i ispravnost kompletne dokumentacije.

5. Pregovaranje o cijeni

Pregovaranje o cijeni nekretnine može biti izazovno, ali uz pravu strategiju možete postići povoljan dogovor. Ukoliko kupovinu realizirate u saradnji sa agencijom za prometovanje nekretninama, budite sigurni da ćete postoći fer tržišnu cijenu, uz garanciju kupoprodajnog procesa po slovu zakona. Svakako istražite tržišne cijene sličnih nekretnina u tom području i budite spremni pregovarati s prodavcem. Iskusan agent za nekretnine može vam pružiti vrijedne savjete i zastupati vaše interese tokom pregovora.

6. Useljenje

Nakon što je kupovina finalizirana, vrijeme je za useljenje! Završen kupoprodajni proces je zapravo samo početak jednako kompleksne faze useljenja, opremanja i eventualnog renoviranja nekretnine. Planirajte unaprijed kako biste osigurali glatko preseljenje. Prikupite informacije i ponude izvođača radova, rezervišite svoj termin za izvođenje čak i par mjeseci ranije i svakako planirajte dodatni budžet za nepredviđene okolnosti.

 

Kupovina prvog doma može biti složen proces, ali uz prave informacije i podršku, možete donijeti informirane odluke koje će vam donijeti dugoročnu sreću i sigurnost. Ako trebate dodatne savjete ili pomoć tijekom kupovine, tu smo da vas vodimo kroz svaki korak – jer jedini partner koji vam je potreban je MH Nekretnine.

Kontaktirajte nas danas i započnite svoje putovanje prema vlasništvu savršenog doma!