Savjeti za ulaganje u nekretnine: kako započeti?

Ulaganje u nekretnine može biti izuzetno isplativ i pametan finansijski potez. Bez obzira da li želite generisati pasivan prihod, ostvariti dugoročnu kapitalnu dobit ili postići raznolikost svog imovinskog portfolija, nekretnine pružaju razne mogućnosti za investitore. Međutim, prije nego što se upustite u ovu avanturu, važno je da znate kako započeti.

U razgovoru sa Mersihom Husejnović, vlasnicom i direktoricom agencije za prometovanje nekretninama i investicijski konsalting MH Nekretnine, otkrivamo nekoliko savjeta za ulaganje u nekretnine.

Savjeti za ulaganje u nekretnine

Definišite svoje ciljeve

Prije nego što kupite svoju prvu nekretninu, postavite jasne ciljeve za svoje investicije. Pitanja koja treba da razmotrite uključuju:

  1. Da li želite generisati redovne prihode od iznajmljivanja ili se fokusirate na dugoročni rast vrijednosti nekretnine?
  2. Koliko novca ste spremni uložiti u nekretnine?
  3. Ukoliko ćete se fokusirati na iznajmljivanje – da li ćete ići na dugoročni najam ili turističku rentu preko neke od poznatih platformi? Ko će se baviti tim poslom, kao i samim održavanjem nekretnine?

Jasno definisanje ciljeva pomoći će vam da donesete ispravne odluke u vezi sa vrstom nekretnine koju treba da kupite.

Istraživanje tržišta

Slijedi istraživanje tržišta. Razmislite o različitim vrstama nekretnina i njihovim prednostima i manama. Nekretnine se mogu klasifikovati u nekoliko kategorija:

Stanovi: Stanovi su česti izbor za prvi investicijski objekat. Oni obično zahtijevaju “manje” početnog kapitala, a iznajmljivanje stana može donijeti redovne prihode. Takođe, evidentno je da su cijene stanova na našem tržištu, dugoročno posmatrano, uvijek u rastu.

Kuće: Glavno pitanje: da li gradite kuću ili kupujete postojeću koju ćete prilagoditi svojim potrebama? Kuće nude veću privatnost i prostor, ali mogu zahtijevati više održavanja, kao i početne investicije.

Komercijalne nekretnine: Ovo uključuje kancelarijske i prodajne prostore, industrijske objekte i druge poslovne objekte. Kod ove vrste nekretnina presudne su: lokacija, infrastruktura, kao i sama kvadratura i opremljenost. Prednost je što se poslovni najam obično ugovara na dugoročni period.

Rekreativne nekretnine: Podrazumijevaju vikendice, apartmane, stanove u turističkim mjestima ili objekte za kratkoročno iznajmljivanje. Naše iskustvo je da postoji težnja određene kategorije kupaca da si obezbijedi “drugi dom”, bilo na planini ili na moru. U proteklom periodu ostvarili smo značajan broj prodaja nekretnina na izuzetno popularnoj Makarskoj rivijeri. Investicija u ovakvu vrstu nekretnina može biti mudar potez, uz mogućnost vlastitog korištenja i turističke rente.

Zemljišta: U posljednje vrijeme na našem tržištu je izražena potražnja za zemljištem i to od strane nekoliko kategorija kupaca: investitora (kompanija) koji potražuju atraktivno građevinsko zemljište za projekte novogradnje, te pojedinačnih investitora (posebice sa Bliskog istoka) koji su u potražnji za većim parcelama za izgradnju turističkih objekata. Shodno tome, cijene zemljišta znaju biti nedostižne za prosječnog kupca.

Finansijsko planiranje

Napravite detaljan finansijski plan za svoje investicije u nekretnine. Moraćete uzeti u obzir: početni kapital za kupovinu nekretnine, troškove eventualnog renoviranja ili izgradnje, mjesečne troškove održavanja, poreze, osiguranje, kao i potencijalni prihod od iznajmljivanja (ukoliko uzimate nekretninu u svrhu iznajmljivanja).

Takođe, vodite računa o troškovima renoviranja ili izgradnje. Prema našem iskustvu klijenti jako često previde cjelokupne i skrivene troškove, manjak radne snage u građevinarstvu, te radovi na nekretnini premaše planirane rokove i troškove, koji u prosjeku budu veći za cca 30-40% od planiranih.

Pronađite pravog partnera

Ulaganje u nekretnine može biti komplikovano i zahtjevno. Razmotrite saradnju sa iskusnom agencijom za prometovanje nekretninama koja vam može pomoći da pronađete pravu nekretninu (po optimalnoj cijeni), da donosite informisane odluke, te da cjelokupan kupoprodajni proces bude proveden po slovu zakona, štiteći interese svih uključenih strana.

Diverzifikacija portfolija

Nakon što ste ostvarili uspješne investicije, razmotrite diverzifikaciju svog portfolija. Raznovrsnost uključuje posjedovanje različitih vrsta nekretnina, na različitim geografskim lokacijama kako biste smanjili rizik i povećali prilike za profitom.

Ulaganje u nekretnine može biti izuzetno profitabilno ako se uradi pažljivo i sa jasnim ciljevima. Nikada nemojte ulaziti u investiciju bez prethodnog istraživanja i planiranja. Uvijek se konsultujte sa stručnjacima i budite spremni da prihvatite savjet kako biste postali uspješan investitor u nekretnine.

Stručni tim agencije MH Nekretnine uživa kredibilitet pouzdanog partnera u realizaciji investicijskih projekata. Ukoliko razmišljate da iskoristite prilike koje se nude na tržištu nekretnina, zakažite sastanak putem e-maila: info@mhnekretnine.ba

Sretno!