Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine nekretnine

U planu Vam je da kroz što kraći i efikasiji način postanete vlasnik nekretnine koja će u potpunosti zadovoljiti vaše potrebe? Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu u građevinskom sektoru, stečenoj reputaciji i povjerenju naših klijenata, danas smo u prilici ukazati našim budućim kupcima na šta posebno obratiti pažnju prilikom kupovine nekretnine. 

  1. Finansijska struktura

Ono što je najvažnije prilikom kupovine jeste Vaša finansijska mogućnost. Da li se nekretnina kupuje gotovinom ili iz kredita?

Ukoliko se kupuje iz kredita, za kupca je najvažnije da je kreditno sposoban tj da ispunjava uslove koje zahtijeva banka. Neka od najvažnijih pitanja jesu: kolika je kamatna stopa, da li je ona fiksna ili promjenjiva, koliki je rok otplate?

  1. U kakvom stanju se nekretnina nalazi

Prilikom kupovine vječito pitanje je da li kupiti stan iz starogradnje ili novogradnje? I jedna i druga mogućnost imaju svoje prednosti, s tim da Vam mi sugerišemo na sljedeće. Kod starogradnje vodite računa o eventualnim dodatnim troškovima koji se tiču potpunog renoviranja stana, do eventualne adaptacije kupatila. 

  1. Lokacija stana

Što se tiče lokacije stana ne postoji neko pravilo koje određuje dobru lokaciju. Tu prije svega voditi računa o svojim potrebama. Eventualno blizina grada najčešće želja mladih osoba ili mirno i tiho područje bez gužvi i buke za porodice. U svakom slučaju, ako ste vlasnik automobila, vodite računa o parkirnom ili garažnom mjestu.

  1. Kvadratura stana i orijentacija

Funkcionalnost stana je jedna od najvažnijih karika. Skrećemo pažnju na česte primjere: velika kvadratura od koje nema prevelike koristi kao što je na primjer veliki hodnik ili mogućnost prilagodbe stana većoj namjeni eventualno zatvaranjem balkona. U pravilu je neka najidealnija južna orijentacija stana. Važnost same orijentacije stana nam omogućuje da u zimskom vremenskom periodu možemo očekivati manje troškove režija.

  1. Provjera dokumentacije

Ono što ćemo prvo uraditi prilikom kupovine stana jeste provjera vlasničke stukture. Da li je osoba koja i prodaje stan vlasnik, na koga se nekretnina vodi, da li je ZK uredan. Te nakon toga provjeriti eventualne neizmirene račune.

Izdvajamo iz trenutne ponude MH nekretnina
Zemljište 6.100 m2 | Osijek Ilidža
Stan 82,98m2 | Novogradnja | Dijamant Otoka Lamela B
Apartman 59 m2 | Novogradnja | Bjelašnica

Kao jednu od ključnih stavki kupovine Vašeg stana sugerišemo angažman agencije za prodaju nekretnine koja Vam nudi pomoć prilikom obrade dokumentacije, preporuka za pravnu i notarsku pomoć, preporuke eventualnih izvora finansiranja te obilaske i prezentacije nekretnina. Tu smo uz Vas kroz cjelokupni proces do samog useljenja u stan. 

Autor: Sedad Tucak | MH Nekretnine | Direktor