Najtraženije nekretnine u Sarajevu

Osluškujemo potrebe i preferencije naših kupaca, te dijelimo trenutne trendove u potražnji nekretnina!

Novogradnja

U posljednjih nekoliko mjeseci uočava se trend potražnje stanova sa open space konceptom. Radi se uglavnom o stanovima u novogradnji. To podrazumijeva dnevni boravak spojen sa trpezarijom i kuhinjom bez ikakvih pregrada i zidova. Određen broj kupaca traži luksuzne stanove u novogradnji kojih i nema toliko u ponudi.

Već je dobro poznat trend kupovine malih stanova koji je i dalje aktuelan, dakle najtraženije su kvadrature od 35m2 do 55m2 na lokacijama u centru grada i opštinama Novo Sarajevo i Novi Grad, a najtraženija naselja su Grbavica, Dobrinja, Ciglane i Breka

Kupci koji imaju porodice u pravilu traže stanove sa dvije ili tri spavaće sobe, dok se mladi bračni parovi i samci odlučuju na manje kvadrature sa jednom spavaćom sobom.

Izdvajamo iz trenutne ponude MH Nekretnina

Kuće s dvorištem

Nakon perioda obilježenog pandemijom primjetan je i trend potražnje kuća sa dvorištem, na mirnijim lokacijama pogotovo ako se radi o kupcima sa većim porodicama. Sve više kupaca traži zemljišta u okolici Sarajeva koja imaju i njivu kako bi sami uzgajali voće i povrće. Posjedovanje kuće ima svoje prednosti i mane, ali preovladava potreba povratku prirodi, intimnom i mirnom ambijentu, okruženje u zelenilu, riješeno pitanje parkinga, te mogućnost bavljenja rekreativnom poljoprivredom u društvu kućnih ljubimaca.

Izdvajamo iz trenutne ponude MH Nekretnina

Apartmani na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici

Dok je ranije važilo pravilo da se apartmani na planinama traže u periodu novembar – mart, dakle pred i u toku zimske sezone, sada se to promijenilo, tako da i u proljetnom i ljetnom periodu kupci kupuju apartmane na okolnim planinama kako bi i u ljetnom periodu mogli uživati u svježem zraku i prirodi. Bjelašnica je izuzetno popularna među kupcima i investitorima iz mnogo razloga. Zimi je idealna za ljubitelje zimskih sportova, dok ostatkom godine pažnju privlače ekstremni sportovi poput paraglajdinga i vožnje quadova, zatim autohtona planinska sela, mogućnosti planinarenja, vožnje bicikla i jednostavno uživanje u zraku i nepreglednom pogledu jedinstvene Bjelašnice.

Izdvajamo iz trenutne ponude MH Nekretnina

Starogradnja

I na kraju starogradnja. Kada je starogradnja u pitanju, kupci traže stanove u izvornom stanju kako bi ih mogli uraditi po svom ukusu. Mnogi kupci smatraju da je starogradnja kvalitetnije urađena od novogradnje, pogotovo kada se radi o zvučnoj izolaciji, tako da gravitiraju ka starogradnji iz tih razloga. U svakom slučaju, prilikom kupovine starogradnje, vodite računa o ukupnoj investiciji, odnosno o procijenjenoj vrijednosti troškova renoviranja i adaptacije.

Izdvajamo iz trenutne ponude MH Nekretnina

Svakako vam želimo sreću u potrazi za vaša nova četiri zida!

Agencija MH nekretnine su Vaš partner pri rješavanju jedne od osnovnih životnih potreba – pronalaska optimalnog doma za Vašu porodicu! Uz Vas smo od trenutka odluke za kupovinu do samog sretnog useljenja!