Šta podrazumijeva kvadratura stana?

Prilikom kupovine stana u izgradnji često kupci imaju dilemu koja se tiče kvadrature stana, tj šta spada u kvadraturu stana, na koji način se ona računa i da li se za neke prostorije u stanu plaća cijeli iznos od 100%. Najčešće su tu pitanja vezana za kvadraturu balkona, lođa i terasa.

Prilikom zaključivanja notarskih ugovora između budućih kupaca i investitora navodi se dozvoljeno odstupanje od +-2% prilikom određivanja kvadrature. U tim slučajevima se navodi mogućnost korekcije same cijene, nakon tehničkog prijema, upotrebne dozvole i elaborata o etažiranju. Do odstupanja dolazi prilikom računanjanja debljine maltera na zidovima.

Najlakši način određivanja kvadrature je u prostorijama pravugaonog oblika i to se računa površina x širina i dobijeni rezultat je kvadratura stana u metrima. Ova računica važi za sljedeće prostorije u stanu: sobe, kuhinja, kupatilo, hodnik, toalet, dnevni boravak sa trpezarijom i ona se smatra korisnom površinom.

Za prostorije nepravilnog oblika najbolje je podijeliti ih na pojedinačne pravougaonike, izračunati kvadraturu za svaki od njih i sabrati njihove ukupne površine kao u slučaju prostorija pravougaonih oblika.

 

Površine balkona, lođa i terasa se ne računaju kao površine od 100% korisne površine, one se računaju na sljedeći način:

lođa 0,75%, balkon 0,50% i terasa 0,25% korisne površine,

što u praksi znači da kupci prilikom kupovine stana ne plaćaju u iznosu od 100% već u navedenim procentima.

Prilikom kupovine nekretnine, svakako zatražite savjet certificiranih agenata prodaje! Podrška agencije MH Nekretnine uključuje sljedeće usluge:

• Obilazak i prezentacija predmetne nekretnine
• Preporuka za eventualne izvore finansiranja
• Asistencija pri obradi dokumentacije
• Preporuka za pravnu i notarsku podršku

Agencija MH nekretnine su Vaš partner pri rješavanju jedne od osnovnih životnih potreba – pronalaska optimalnog doma za Vašu porodicu! Uz Vas smo od trenutka odluke za kupovinu do samog sretnog useljenja!

Kontaktirajte nas za više informacija ili dodatni savjet:
MH nekretnine
A: Branislava Nušića 158A
T: 033 868 709
@: info@mhnekretnine.ba
W: www.mhnekretnine.ba