Prednosti investiranja u nekretnine u Sarajevu

Ekspanzija izgradnje novih zgrada u Sarajevu, nakon određenog perioda stagnacije, je u punom zamahu. U razgovorima sa našim klijentima prilikom kupovine nekretnine ili savjetovanja, često se proteže uvijek aktuelna tema perspektiva ulaganja novca u kupovinu nekretnine.

Kroz nekoliko sljedećih aspekata proći ćemo elemente koje svojim klijentima navodimo kao relevante:

Investicija u stanove u starogradnji
  • Evidentno je da cijene nekretnina u Sarajevu već godinama konstantno rastu. Kao jedan od glavnih razloga je ponuda i potražnja na tržištu nekretninama u Sarajevu.
  • Kupovina nekretnine po nižoj cijeni, za stanove u starogradnji sa određenim potencijalom, se čini kao dobra investiciona prilika. Stanovi se po potrebi renoviraju ili modernizuju, te se potom prodaju po dosta višoj cijeni čime se ostvaruje extra profit.
  • Kupci koji se odluče za kupovinu stana, s ciljem najma na dnevnom, mjesečnom ili godišnjem nivou ostvaruju kontinuirani prihod od najamnina. Sarajevo je u posljednim godinama grad kojeg posjećuje veliki broj turista tokom cijele godine. Stanovi u centru grada, a i širem centru grada, su postali izuzetno atraktivni za iznajmljivanje preko platformi Booking ili Airbnb, te su kao takvi postali sjajna prilika za priliv novčanih sredstava.
Investicija u stanove u novogradnji
  • Da se primijetiti jedna od interesantnih činjenica vezanih za novogradnju u Sarajevu, a to je da je porasla potražnja za stanovima mimo šireg centra grada. Tako da su lokacije kao što su Otoka, Ilidža, Dobrinja i Vogošća postale izuzetno tražene. Kao neki od faktora navodimo: rastuća potražnja, ograničena dostupnost i opšti rast grada.
  • Vjerujemo da budući investitori, pored prihoda od najamnina, mogu očekivati veći povrat investicije kada se konačno odluče za prodaju.
Investicija u poslovne prostore
  • Pored stalne potražnje za stanovima, neizostavni su poslovni prostori. Potreba za širenjem raznih djelatnosti kao što su trgovinske, ugostiteljske, uslužne su na svom trenutnom vrhuncu kako zbog priliva velikog broja ljudi, kao i njihovih potreba. Zbog toga cijene poslovnih prostora u kontinuitetu zadržavaju višu cijenu u odnosu na stanove.
Investicija u poslovne prostore većeg obima
  • Sarajevski kanton je privredno najrazvijeniji dio Bosne i Hercegovine. Usljed jakog ekonomskog rasta, a kao jedna od najjačih privrednih grana ističe se trgovina. Ono što se da primijetiti jeste, nedostatak poslovnih objekata većeg obima kao što su hale, odnosno da je potražnja veća od ponude.
  • Vremenom su se generisali industrijski centri, Vogošća, Ilidža, Hrasnica, koji imaju određene logističke kapacitete, posebice za proizvodnju, ali prostora i dalje manjka. Evidentna su i kapitalna ulaganja u trgovinske centre, koji vremenom postaju žile kucavice, sa značajnom frekvencijom kako domicilnog stanovništva, tako i turista.
Investicija u zemljišta
  • Jedno od trenutno možda najpodcijenjenijih aspekata ulaganja u potencijalnu zaradu u nekretninama su zemljišta. Prije svega tu mislimo na zemljišta na rubnim mjestama kantona Sarajevo, budući da se sve veći broj ljudi opredjeljuje za preseljenje u prirodnija i mirnija naselja.
  • Usljed sve veće potrebe za mirnijim okruženjem, prirodnim ambijentom, zelenim idilama – izgradnja vikendica i kuća, kako za stanovanje, tako i za potrebe iznajmljivanja se čine jako opravdanim. Izgradnja vikend naselja, apartmana, eko restorana su potencijalno dobra investiciona prilika, koja bi se kroz određeni vremenski period definitivno isplatila.

Jedna od ideja je i kupovina poljoprivrednog zemljišta i pretvaranje u građevinsko koju ćemo detaljno opisati u jednom od sljedećih blogova.